در جریان سفر لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، به دهلینو، آمریکا و هند دوشنبه، ۵ ژوئن (۱۵ خرداد) بر سر نقشهراه همکاری در حوزه صنایع نظامی به توافق رسیدند.
این توافق در شرایطی صورت میگیرد که دهلینو جویای کاهش اتکای خود به روسیه در جایگاه تامینکننده اصلی تسلیحات هند در مواجهه آن با تنشها با چین است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، لوید آستین در پایان سفر خود به دهلینو گفت: «یک نقشهراه جدید بلندپروازانه برای همکاریها در حوزه صنایع دفاعی ترسیم کردیم که پروژههای مشترک توسعه و تولید را با اولویت بالا، به سرعت در دستورکار قرار دهیم.»
وزارت دفاع ایالات متحده میگوید که این قرارداد، همکاری و تولید مشترک دو کشور را در حوزههایی مانند جنگ هوایی و سیستمهای تحرک زمینی، حوزه زیر دریا و اطلاعات، نظارت و شناسایی در بر خواهد گرفت.
این ابتکار با حمایت از «طرحهای نوسازی دفاعی هند» و با هدف «تغییر الگوی همکاری بین بخشهای دفاعی ایالات متحده و هند» صورت میگیرد و بر اساس آن، «هند میتواند به فناوریهای پیشرفته دسترسی یابد».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با این حال، تحلیلگران میگویند که منتظر خواهند ماند تا ببینند نقشهراه همکاری ایالات متحده و هند از حرف فراتر میرود یا خیر، و هشدار دادهاند که چنین تعهداتی، باید با اقدامات مشخص پشتیبانی شود.
راهول بدی، تحلیلگر دفاعی هندی، به خبرگزاری فرانسه گفت که وعدههای آستین درباره انتقال «فناوری موتورها» به هند و قرارداد پهپادهای مسلح برآورده نشده است. او افزود که مسیر درست روابط هند و ایالات متحده، باید با قراردادها و تضمینهای محکم حمایت شود.
آستین پس از دیدار با راجنات سینگ، همتای هندی خود، به خبرنگاران گفت که تقویت همکاری با هند، در پسزمینه «قلدری و تهدید» چین و نیز «تجاوز روسیه به اوکراین» صورت میگیرد. او گفت که ایالات متحده متعهد به همکاری نزدیک با هند برای حمایت از «دیدگاه مشترک ما» برای هند و اقیانوس آرامی آزاد و باز است. وزیر دفاع آمریکا تاکید کرد که واشنگتن «مطلقا در تلاش برای ایجاد ناتو دیگری در منطقه نیست».
وزارت دفاع هند نیز اعلام کرد که گفتوگوها مشخصا بر شناسایی راههایی برای تقویت همکاری صنعتی با واشنگتن، از جمله در زمینه توسعه مشترک فناوریهای تازه و تولید مشترک سیستمهای موجود و جدید، تمرکز داشته است.
مسکو و دهلینو دههها متحد بودهاند و روسیه بزرگترین تامینکننده تسلیحات هند است. در شرایط حاضر، هند که تهاجم روسیه به اوکراین را محکوم نکرده است، خواهان آن است که منابع خود را، هم از طریق گسترش منابع واردات و هم افزایش تولیدات داخلی، تنوع بخشد.
کشورهای غربی، از جمله ایالات متحده و فرانسه، در حال مذاکره برای بستن قراردادهای چند میلیارد دلاریاند و دیپلماتها میگویند که هند در این معاملات، اولویت بالایی برای انتقال فناوری قائل است.
روابط هند و چین در جایگاه غولهای آسیایی، پس از درگیری مرگبار مرزی در ژوئن ۲۰۲۰ تیره شده است. در عین حال، واشنگتن و پکن در جبهههای دیپلماتیک، نظامی، فناوری و اقتصادی درگیر رقابت شدیدیاند.
وزیر دفاع ایالات متحده در یک تور آسیایی است و پیش از هند، به مثابه بخشی از تلاش واشنگتن برای مقابله با چین و کرهشمالی، از ژاپن و سنگاپور دیدن کرده بود. با این حال، هند وضعیت منحصربهفردی دارد. این کشور هم عضو سازمان همکاری شانگهای است که روسیه و چین را نیز شامل میشود، و هم عضو چهارم سازمانی است که با ایالات متحده، ژاپن و استرالیا، برای مقابله با رفتار تهاجمی فزاینده پکن تشکیل شده است.
سفر آستین پیش از سفر نادندرا مودی، نخستوزیر هند، انجام میشود که قرار است در ماه جاری از واشنگتن دیدار کند.